Home > Uncategorized > Bagaimana mengurangkan resiko komputer/laptop dijangkiti virus?

Bagaimana mengurangkan resiko komputer/laptop dijangkiti virus?

Bagaimana mengurangkan risiko dijangkiti virus?
1 – Update ketiga-tiga komponen di atas. WAJIB. Tiada kompromi. Anda perlu selalu update antivirus dan antispyware. Kalau boleh setkan fungsi update tu automatik. (Firewall tak mengapa jika tidak di-update selalu)
2 – Gunakan apa saja browser kecuali Internet Explorer. Firefox ada, Opera pun ada :)

3 – Matikan fungsi Remote Assistance. Cara mematikan fungsi Remote Assistance.

4 – Pasang password pada komputer. Tips password yang bagus, dan cara memasang password.

5 – Jauhi laman web yang XXX
6 – Buang tabiat mencari cheat code games melainkan anda tahu caranya (ada laman web sebegini yang mengandungi virus)

7 – Kurangkan penggunaan MiRC, Kazaa, Limewire dan program P2P yang lain.
8 – Scan thumbdrive terlebih dulu sebelum buka
9 – Berhati2 membuka emel yang tidak diketahui, termasuk attachment-nya sekali. Lagi bagus, tandakan emel itu sebagai SPAM, atau, amalkan tabiat ini.
Ini antara cara2 saya mengurangkan risiko dijangkiti virus, dan seterusnya menjadikan komputer saya selamat. Alhamdulillah, tiada lagi jangkitan virus yang teruk pada komputer saya setakat ini. Banyak lagi perkara gembira yang kita boleh buat, selain dari menyelesaikan masalah virus ini :)
Antaranya? Bermain game hehe
-WK-
PS: Yang dah terkena virus? Tengok cara saya dan gunakannya. Kalau rasa susah, minta tolong kawan yang pandai, atau hantar ke kedai 

Kerja pertama sebelum memilih laptop atau desktop


Apa khabar? 
Lambakan jenama komputer peribadi memang memeningkan lebih2 lagi ketika PC Fair. Namun begitu, bukanlah susah untuk memilih, kerana prosesnya sama saja seperti anda membeli baju (melainkan anda jenis yang main ambil saja baju di rak
Apa yang penting sekali dalam proses membeli komputer, anda mesti tentukan yang

Anda ini tergolong dalam kumpulan pengguna komputer yang bagaimana?

Ringkas kata, ada 3 jenis kumpulan pengguna komputer peribadi
Nama2 yang saya beri ini hanyalah rekaan saya semata2 . Jangan la pula anda Google, pasti anda tak akan menjumpainya di mana2.
A – ‘Mini’ yang mudah
Kumpulan jenis ‘Mini’ ini, penggunanya sering menggunakan komputer mereka untuk kerja2 komputer yang sangat asas, antaranya

  • Menggunakan Office (Word, Excel, Power Point dll)
  • Melayari Internet
  • Editing gambar yang simple2
  • Main game yang simple contohnya Solitaire, Zuma, DinerDash dll)
  • Tengok cerita DVD atau CD

Pendek kata, mudah2 je penggunaan komputer mereka ini..
B – ‘Gempak’ yang canggih
Kumpulan pengguna ‘gempak’ ini pula, kerja pengkomputeran (computing) mereka banyak melibatkan grafik, bunyi atau animasi. Golongan pemain tegar game2 canggih (antara tanda game yang canggih adalah pada ketelitian grafiknya, contoh Dracula 3) juga termasuk kategori ini.
Kumpulan ‘gempak’ ini juga melakukan kerja2 yang sama seperti kumpulan ‘mini’
C – ‘Mobile’ yang sibuk
Bagi kumpulan ‘mobile’, mereka ini sering membawa komputer mereka ke mana2 saja mereka pergi. Maklumlah, mungkin mereka sibuk menguruskan kerja2 ofis, ataupun urusan bisnes Internet mereka. Pendek kata, orang dalam kategori ini, tidak boleh duduk diam di satu tempat, atau cepat bosan berada di satu tempat.
Kaitan 3 kumpulan itu dengan memilih komputer?
Bila dah tahu anda tergolong dalam kumpulan mana, barulah anda pilih sama ada nak membeli laptop atau desktop, kemudian tetapkan kriteria yang sesuai dengan kumpulan anda.
Contohnya – kumpulan ‘Gempak’ perlu fokus lebih pada processor, RAM, dan grafik kad.
Jadi, fikir2kan dalam kumpulan manakah anda?

‘Mini’ yang mudah?

atau

‘Gempak’ yang canggih?

atau

‘Mobile’ yang sibuk?

Categories: Uncategorized
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: